poniedziałek, 7 lipca 2014

Jak dbać o jedwab?

Kochani każdy z nas w szafie posiada jakąś rzecz z jedwabiu, załączam moją poradę dla  portalu mówimy jak, jest lato częściej w letnim sezonie nosimy jedwab więc jak znalazł, przyda się.Jak ktoś nie czytał to Serdecznie Zapraszam :) zapewne jest to marzenie każdej kobiety, Niestety jedwab jest nie tylko drogi, ale i trudny w utrzymaniu.

– Z jedwabnymi ubraniami nie ma żartów.  Dbanie o jedwabne ubrania to poważna sprawa. Jest to materiał tak delikatny, ekskluzywny i kosztowny, że nie można sobie pozwolić na lekkomyślność  podkreśla. Ubrania jedwabne trzeba delikatnie płukać w roztworze wody i cukru, cytryny, octu bądź soli. Co ważne, jedwab płuczemy tylko w zimnej wodzie!  

Jak prać i płukać jedwab?
Płukanie ubrań z jedwabiu powinno odbywać się czterokrotnie. Na początku trzy razy w czystej wodzie bez wyżymania; ewentualnie można lekko wygniatać wodę. Ostatnie płukanie powinno odbyć się w wodzie z dodatkiem kawałka cukru i dużej ilości soku z cytryny.
Dodaje się go w proporcji sok z jednego owocu na 1 litr wody. Sok można zastąpić także kwaskiem cytrynowym. Takie płukanie pozwoli uszlachetnić i nadać połysk jedwabnym tkaninom. Jeśli doda się do ostatniego płukania większą ilość cukru tkanina będzie bardziej usztywniona Do ostatniego płukania białego jedwabiu należy dodać octu – 1 łyżka na 1 litr wody.

Jak prać i suszyć jedwab?
Ciemny jedwab po praniu najlepiej płukać w wodzie z niewielką ilością soli. Pożółkły jedwab po płukaniu trzeba wymoczyć kilka minut w roztworze wody z wodą utlenioną 12-proc. w proporcji 4:1 oraz dodatkiem kilku kropel amoniaku. Ten ostatni najlepiej dodać do wody na chwilę przed włożeniem jedwabiu .
Okazuje się również, że biały jedwab jest szczególnie narażony na zżółkniecie. Aby temu zapobiec, przed praniem moczy się go w mleku przez 1 godzinę. Z kolei już pożółkły jedwab należy prać w płatkach mydlanych w proporcji 1 ich łyżka na 1 litr wody.
  
więcej o jedwabiu  ciąg dalszy





Jak powstaje Jedwab Zapraszam do Lektury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz